Brandos och Affiliator myglar järnet

…eller är bara totalt värdelösa.

Ja, nu ska jag gnälla igen. Jag bor ju trots allt mitt i gnällbältet.

Det är så att jag har en riktig skitsida som sattes upp för ungefär två och ett halvt år sedan, en sån där sida man egentligen skäms över att visa upp. Sidan, för det är verkligen bara en sida på domänen, sattes upp som ett experiment tillsammans med en återförsäljare av Crocs här i Örebro. Syftet var helt enkelt att testa på konkurrensen i SERP:en för sökord och sökfraser relaterade till Crocs, eller som man säger på svenssonsvenska, foppatofflor.

Bra placeringar

Sidan är grymt ful men i brist på bättre konkurrens, hoppas jag för jag har inte kollat, rankar den bra på sökord och fraser som crocs (plats 2), crocs skor (plats 1) och köpa crocs (plats 2). Dessa sköna placeringar har drivit en hel del trafik under sommarmånaderna som är högsäsong för dessa färgglada, och skitfula, skor. Mätaren över antalet unika under månaderna juni, juli och augusti står på 4572 (1608 + 1741 + 1223) med säkert 99 procent av trafiken från sökmotorer (jag vet inte hur man får fram en siffra över det i Statcounter som jag mäter med på domänen så jag höftar lite).

Bra klickfrekvens

Utöver de unika besökarna listar jag i diagrammet nedan antelet klick på Brandos banner jag har på sidan, totalt 1650 klick denna sommar. Och på det inte en enda sale. Snacka om dålig konvertering för en så pass nischad webbplats.

I diagrammet redovisar jag även statistik för sommarmånaderna 2008 och 2007. Om jag minns rätt körde jag med Adsense förra sommaren eftersom jag var så trött på Brandos dåliga konvertering, eller så låg jag bortfiltrerad i sökresultatet. I vilket fall så förklarar det den låga klicknivån under sommaren 2008 i diagrammet.

Under 2007 tjänade jag knappt 600 kronor i provision från Brandos program via Affiliator. Hela summan är rapporterad som en (1) sale trots att det kanske bör vara några stycken med tanke på deras sju procent i ersättning till affiliates. Anledningen stavas trackingproblem och jag blev ersatt i efterhand med en klumpsumma efter flera turer med Affiliators support och personal hos Brandos.

Statistik för crocs-skor.se jun-aug (2007-2009)

Lite Adsense på det här

Vad säger ni kära läsare? Det här kan ju bara inte stämma? Borde ju inte göra någon större ekonomisk förlust på att byta ut Brandos blänkare mot lite Adsense.

Tips till Brandos

Och ett avslutande tips till Brandos tekniker. Skriver man in brandos.se i webbläsaren utan inledande www får man “Bad Request – Invalid URL” och adressen i webbläsaren ändras till “http://brandos.se/www.brandos.se/www.brandos.se/www.brandos.se/www.brandos.se/www.brandos.se/…” i all oändlighet. Jag tror tyvärr inte att ni kan implementera trackingkoder från affiliatenätverken korrekt heller om jag ska vara ärlig. Eller så fifflar ni bara. Båda förklaringarna är lika illa med tanke på hur många gånger jag påpekat detta genom åren. Tack och adjö.

Uppdatering [2009-08-25 15:15]: Nu har Joel Falck också bloggat om Brandos fiffel och han upplever exakt samma strul som jag gör. Finns del fler? Garanterat.

Uppdatering [2009-08-29 17:46]: Nu har även Patrik Space bloggat om detta och även Patrik har skickat trafik som inte konverterat.

This entry was posted in Affiliatemarknadsföring and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.
 • Hej Jonny!

  Det där är verkligen frustrerande. Min sida Lidingohotell.se har funnits i några månader och får 5-10 klick varje dag och bara från knappar där det står “Boka hotellrum”.
  Kommer man så långt att man klickar där så _tycker_ man ju att det borde innebära sale.
  Jag har ca 100 klick på dessa “boka hotell rum” knappar men inte en enda sale.
  Vet inte om jag vill tro på detta men Tradedoubler hävdar att om klicken registreras så kommer sale garanterat registreras också.

  Slutsats: Jag förstår ditt gnäll och lider med dig!

 • Det där är ju tyvärr inte ovanligt.

 • Skriver ett kort blogginlägg som svar på det här alldeles strax!

 • Pingback: Svar: Jonny om Brandos affiliateprogram | Joel Falck()

 • Härligt Joel. Vi har blivit blåsta och vi är garanterat inte ensamma. Jag uppdaterar min post med en länk till dig.

 • Nu kommer jag hit igen, jag vet att den här posten gäller för affiliator men följande svar fick jag av TD:

  Om klick registreras fungerar allt som det ska dvs. då ska sales garanteras registreras. Det roliga är att jag fortfarande har en del UB besökare varje dag som slussas till Expedia men fortfarande inga sales.

  Jag förstår att de kanske är så att igen bokar, men de låter bara lite skumt..

 • Det där låter ju som skitsnack i mina öron. Att sale- och leadtracking fungerar om klicktracking fungerar. Inte en chans att det är så. Klicket lär ju registreras när det klickas, i Tradedoublers tracking/redirect eller vad man nu säger. Sales och leads trackas ju när något genomförs som inte alls hänger ihop med klicket (kan ju till och med vara helt olika dagar i och med “cookie-tiden”) och som kräver att en korrekt spårningskod ligger rätt implementerad hos annonsören i samband med t ex ett köp.

  Puh…

 • Tja!

  Nu har Brandos fixat så att det funkar även utan “www”. Jag twittrade (http://twitter.com/antonmalmberg/status/3533332254) om det precis innan du publicerade det här inlägget och nu är det ordnat (http://twitter.com/brandos_se/statuses/3711870263).

  Men det beror ju lite på hur auktoritär man är… ;)

  /A

 • Hehe läckert! Kan du inte twittra om deras risiga tracking också?

 • Hej!

  Orsakerna till att siffrorna ser ut som de gör är nog flera.

  Till att börja med så har vi fria returer under en månad från utleveransen, vilket gör att vi inte vet om köpen verkligen blev av förrän efter ca 5-6v (vi har ju en mindre andel beställningsvaror i sortimentet som dröjer några dagar extra).

  Sedan har vi en liten backlogg efter sommaren som gjort att köp under de senaste månaderna inte markerats som ok i affiliators system än (volymerna är ganska stora och hanteringen för godkännande är manuell).

  Vi arbetar på att komma ikapp så snart som möjligt.

  mvh

  Fredrik
  Brandos.se

 • Tack för ditt svar Fredrik. Då har jag koll på läget och får hoppas att trackingen fungerat och fungerar som den ska även fortsättningsvis. Synd dock att statistik ska behöva vara fördröjd i snart fyra månader.

 • Pingback: Brandos har en konverteringsgrad på noll procent | Patriks.nu()