Ekonomi på Internet med Flattr

Trevligt att denna afton få en invite av Peter Sunde Kolmisoppi och Linus Olsson till deras helfärska tjänst Flattr. Flattr är riktigt fräsigt och påminner om Digg eller vår svenska variant Pusha där man röstar på material genom att “digga” eller “pusha” till exempel blogginlägg eller något annat material på webben.

Det som skiljer Flattr åt till skillnad mot ovan nämnda är att det här är pengar inblandat i karusellen och rösterna är förutom en röst, som talar om att man gillar materialet, även är ett ekonomiskt bidrag till producenten. Som medlem på Flattr laddar du exempelvis ditt konto med 10 euro per månad och allt material du “flattrar” under månaden får sin del av dessa 10 euro. Fem “flattringar” ger två euro var (10/5 = 2) till de som står bakom materialet du valt att “flattra” under månaden.

Hela det här blir ett ekonomiskt samhälle där producenter blir belönade, ett bättre och mer populärt material än något annat innebär således också en större utdelning. För exempelvis musiker, bloggare, fotografer, modebloggare, regissörer och egentligen alla som producerar material för webben kan Flattr komma att bli riktigt grymt.

Flattr invite

För närvarande är 200 personer inbjudna där alla dessutom har fått en extra invite att ge till en vän. Min invite går till någon som bloggar om Flattr och även länkar det här blogginlägget. Lottning sker om fler bloggar länkar hit och jag väljer när lottningen ska ske.

Det ska bli riktigt kul att följa utvecklingen av Flattr men att det här kan komma att bli något stort tvivlar jag inte en sekund på.

This entry was posted in Webben and tagged , , . Bookmark the permalink.