Ekonomi på Internet med Flattr

Trevligt att denna afton få en invite av Peter Sunde Kolmisoppi och Linus Olsson till deras helfärska tjänst Flattr. Flattr är riktigt fräsigt och påminner om Digg eller vår svenska variant Pusha där man röstar på material genom att “digga” eller “pusha” till exempel blogginlägg eller något annat material på webben.

Det som skiljer Flattr åt till skillnad mot ovan nämnda är att det här är pengar inblandat i karusellen och rösterna är förutom en röst, som talar om att man gillar materialet, även är ett ekonomiskt bidrag till producenten. Som medlem på Flattr laddar du exempelvis ditt konto med 10 euro per månad och allt material du “flattrar” under månaden får sin del av dessa 10 euro. Fem “flattringar” ger två euro var (10/5 = 2) till de som står bakom materialet du valt att “flattra” under månaden.

Hela det här blir ett ekonomiskt samhälle där producenter blir belönade, ett bättre och mer populärt material än något annat innebär således också en större utdelning. För exempelvis musiker, bloggare, fotografer, modebloggare, regissörer och egentligen alla som producerar material för webben kan Flattr komma att bli riktigt grymt.

Flattr invite

För närvarande är 200 personer inbjudna där alla dessutom har fått en extra invite att ge till en vän. Min invite går till någon som bloggar om Flattr och även länkar det här blogginlägget. Lottning sker om fler bloggar länkar hit och jag väljer när lottningen ska ske.

Det ska bli riktigt kul att följa utvecklingen av Flattr men att det här kan komma att bli något stort tvivlar jag inte en sekund på.

This entry was posted in Webben and tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Jag gillar idén men är samtidigt nyfiken på hur det är tänkt att man ska tjäna pengar. Den naturliga metoden vore att ta x procent varje månad men jag hittar ingen information om det.

 • Stefan – är det inte rätt uppenbart hur de ska tjäna pengar på detta? Genom flattringar såklart! Folk kommer ju ge Flattr en del av “kakan” varje månad, helt klart :D

 • Daniel

  Intressant ide och snygg presentation. Men jag känner att detta kommer inte bli stort… tyvärr. Varför ska besökarna tag sig tiden och sätta in pengar för att sedan dela ut det? Besökarna borde få något tillbaka, känns lite ensidigt. My 2 cents..

 • Stefan, den informationen kommer nog på sikt. Säkerligen någon procent eller så.

  Daniel, precis det grabbarna grus på kontoret sa till mig imorse när jag kom till jobbet. Det krävs nog integreringar med samarbetspartners eller liknande för att få folk att sätta in pengar. Lite långdraget men tänk typ, “handla på CDON och få flatterpengar som bonus”.

  Vi får se hur det här utvecklar sig, lyckas projektet kan det bli riktigt trevligt.

 • Verkar lovande men tidgare projekt med virtuella pengar har inte alltid fallit väl ut. Men nu ska vi inte vara som många örebroare: Gnälliga :)

 • Jag förstår inte heller vad som ska trigga användarna att sätta in pengar på sitt Flattr-konto en gång i månaden.

  Visst kommer det vara en del som gör det “bara” för att stödja de kreatörer man gillar men jag tror inte den breda massan kommer göra det utan att få något för det.

  Så vad kan man göra för att engagera den sidan?