Ett år med namninsamlingar

Nu är det snart ett år sedan jag lanserade Namnlista.se och vad passar då bättre än en sammanfattning av året som gått.

Varning för lång bloggpost men det krävs för att sammanfatta detta första och spännande år med Namnlista.se.

Domän via snapback

Det hela började med att jag fick syn på domänen namnlista.se i deaktiveringslistan hos .SE i slutet av 2007 eftersom dåvarande innehavare inte hade någon lust att betala årsavgiften och förnya domännamnet för ytterligare ett år. Jag kände genast att domänen var användbar och Binero hjälpte mig att registrera den via snapback då den släpptes ur karantän i januari för drygt ett år sedan.

Lansering

Det tog mig enbart några timmar att sätta upp en första version av Namnlista.se där man kunde skapa namninsamlingar och skriva under dessa. Denna huvudfunktionalitet är ju inget programmeringstekniskt avancerat och tjänsten smög online den 26 februari förra året.

Namninsamlingarna tar fart och Bineros server svettas värre än en annan under semestern

Bortsett från lite tramsiga namninsamlingar i testsyfte skapades den första riktiga insamlingen i början av mars vars syfte var att rädda en nedläggningshotad förskola i Akka. Drygt 700 personer skrev under och jag förstod då så klart att tjänsten var användbar.

Någon vecka senare var det hög tid för semester och det bar iväg till Hammamet i Tunisien. Datorfritt i en hel vecka! Oturligt sammanfaller min semester med Bilddagbokens nya design och givetvis är många upprörda och vill protestera, drygt 13 000 namn samlades in under ett par dygn.

13 000 namn bör väl vilken garderobsserver som helst klara kan man tycka. Tyvärr inte den här gången. Inte med tafflig programmering och tusentals upprörda fjortisar bland kommentarerna under några få kvällstimmar. Jag hade inte någon siduppdelning, paging heter det kanske, för kommentarer och namn vilket innebar att tusentals databasposter listades rakt-upp-och-ned, säkert flera gånger i sekunden. Ni kan tänka er att databasservern hade det svettigt medan jag låg på stranden och drack parasolldrinkar.

Givetvis var den överbelastade servern helt och hållet mitt fel eftersom jag inte hade implementerat paging för namn och kommentarer från första början. Då jag kom hem från semestern var mitt konto hos Binero nedstängt på grund av överbelastningen och detta upprörde mig eftersom även mail och övriga domäner hade stängts av. Binero förklarade det hela med att det var ett misstag och att nedstängningen bara borde ha berört domänen namnlista.se.

Efter detta bekantade jag mig för första gången med Ajax och hackade blixtsnabbt in en smidig paging för kommentarer och underskrifter.

Fler namninsamlingar, bland annat om FRA-lagen

Under 2008 pågick ytterligare några större namninsamlingar men ingen var lika stor som protestlistan gällande Bilddagbokens nya design. När FRA-debatten var som hetast startades en namninsamling för att stoppa FRA-lagen, 3 000 namnunderskrifter. Samtliga namninsamlingar listas här för den som vill se vad som ytterligare varit på tapeten. Jag vet att det är mycket skit i listan och den borde rensas, struktureras och kategoriseras upp ytterligare. Det står på att-göra-listan.

2009 har börjat bra med en riktigt stor namninsamling

En namninsamling gällande sjukskrivningsregler startades i slutet av 2008 och har tagit ordentlig fart nu under inledningen av 2009. Listan har just nu över 35 000(!) namnunderskrifter och tillsammans med en insamling för den, just nu, omdebatterade dunindustrin ser grafen över dagliga besökare bättre ut än någonsin, se nedan. Jag har även nyligen gjort statistiken för Namnlista.se publik på SIS-index.

Intäkter

Under föregående år tjänade jag inte alls många kronor på det här projektet, max runt en femhundring i reklamintäkter vilket ger ungefär break even med tanke på årsavgift för domän och drift. Både Google Adsense och affiliateannonsering testades utan något vidare resultat. Det var heller egentligen aldrig några ordentliga trafikvolymer förutom vid vissa tillfällen och besökarna som tittade förbi gjorde inte så mycket annat än att skriva under med sitt namn för att sedan surfa vidare. Det ska väl också erkännas att jag heller inte jobbade så mycket med annonsoptimering utan jag lät helt enkelt allt rulla utan större engagemang.

I höstas när jag var på SEO-forum-träffen i Stockholm träffade jag Jakob Svensson på affiliatenätverket Come & Stay som visade sig att vara ett mycket trevligt affiliatenätverk. Deras program, erbjudanden och produkter passar nämligen utmärkt för mina besökare på Namnlista.se. Så sedan ett par månader tillbaka har jag för alla namninsamlingar, förutom den för sjukskrivningsreglerna, en tacksida med affiliateerbjudanden direkt efter att man skrivit under med sitt namn. Dessa erbjudanden är ofta prova-på-erbjudanden för exempelvis olika tidningar och konverteringen är fullt acceptabel. Det är så klart trevligt att ha hittat en fungerande intäktsmodell och jag väntar nu på min första utbetalning för december-januari (ett par tusingar).

Tilläggas bör väl också att jag i dagarna ansökte om att bli partner i Tailsweeps annonsnätverk men fick avslag. Gissar att de riktar sig mer mot bloggar och liknande.

Framtidsplaner

Det ska erkännas att jag aldrig gjort någon ordentlig konkurrensanalys men jag vet att jag slåss med namninsamling.se och namninsamling.com i den här nischen där det hela går ut på att fånga upp de riktigt stora namninsamlingarna som ger trafik. Min Namnlista.se ligger strax efter bägge dessa i Googles sökresultat vid sökning på “namninsamling” och målet är så klart att segla förbi. Även för sökordet “namnlista” har jag ett par placeringar till toppen men där är jag ganska säker på att jag kan komma upp i topp under 2009.

Förutom bättre sökmotorplaceringar så hoppas jag att det under 2009 ska finnas tid till att utveckla vidare Namnlista.se med nya funktioner och även en del visuell förbättring utan att röra till enkelheten.

Det var allt för den här gången. Hoppas att det var någorlunda intressant att ta del av den här resan. Behöver du någon gång starta en namninsamling så vet du vart du ska vända dig!

This entry was posted in Webbprojekt and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.