Lite nyheter från webbosfären

Gör som vanligt och sammanställer lite nyheter från den senaste tiden, bland annat nya tjänster från entreprenörer i min bekantskapskrets och annat intressant.

  • Joacim och Andreas har lanserat Answer.se som är en social frågesida där man kan fråga och svara på allt mellan himmel och jord. Med ett poängsystem och utlovade månadsvinster kan det här säkert bli ett roligt tidsfördriv för många samtidigt som alla kan finna svar på frågor och funderingar. Vi får hoppas att kvalitén på frågorna hålls på topp och att Google gillar strukturen så att frågvisa hänvisas rätt in på siten via sökmotorerna.
  • Markus Jalmerot har lanserat Lokaler.nu som är en tjänst för att hitta lediga lokaler och samtidigt en enorm informationskälla för den som letar efter till exempel kontorslokal, industrilokal eller lagerlokal.
  • Kristoffer Lidman har varit flitig och släppt både en hårt nischad jobbsite för IT och webb och ett webbgalleri för att visa upp egna skapelser och finna inspiration inom webbdesign och tryckt media.
  • Loopia skriver i sin blogg om att alla som har ett webbhotellskonto kan använda sig av SSL-kryptering för att förhindra avlyssning av den kommunikation som sker mellan besökarens webbläsare och webbservern. Ett vanligt sätt för att skydda data men samtidigt smått komiskt i dessa FRA-tider att Loopia informerar och guidar sina kunder till de krypteringsmöjligheter som finns. Tummen upp!
  • Apropå FRA så har det varit hyfsad fin fart på namninsamlingen som startades på Namnlista.se för snart två veckor sedan. 2430 namn och drygt 400 kommentarer i skrivande stund. Nu måste jag bara fundera ut något smart sätt för att själv tjäna något på dessa större namninsamlingar.
  • Ted Valentin kör på med sitt nätverk av kartsiter och lanserade i dagarna Badkartan.se för att finna badplatser. Jag passade själv på att skriva lite kort om Skärsjön utanför Skinnskatteberg.

Jag har egentligen lite till att skriva om men det får bli vid nästa tillfälle. Nu väntar programmering natten lång.

This entry was posted in Webben and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.
  • Pingback: Answer.se - Vad vill du veta idag?! - The Advertiser av Joacim St()

  • Kristofer

    I Österrike har personer nyligen gripits av polisen och häktats. För en del av de anklagade är det enda “brottet” att de använt just kryptering och uppmanat andra att också göra det. Gripandena var en stor polisinsats med dragna vapen och insparkade dörrar, som gjordes med anklagelsen “bildande av kriminell organisation”. Denna lag stiftades för att komma till bukt med organiserad kriminell maffiaverksamhet. De man slagit till mot nu är dock ingen maffia, utan ledande personer i den österrikiska djurrätts/djurskyddsrörelsen. Man har slagit till mot både kontor och engagerade medlemmar. Massvis med datorer, alla medlemsregister och kampanjmaterial har tagits så att deras fullt lagliga arbete inte kan fortlöpa. Myndigheterna försöker såklart rättfärdiga sitt beteende med att anklaga de gripna för diverse olagliga aktioner som djurrättsaktivister gjort. Men inga bevis har lagts fram för att de gripna (nu häktade en månad) skulle ha utfört dessa. Snarare är det väldigt framgångsrika kampanjer mot pälsfarmar/affärer etc som ses som en nagel i ögat på politiker och näringsliv. Detta har så klart relevans även för svenskar och koppling till FRA-debatten. Österrike har samma skimmer över sig som ett demokratiskt land som Sverige, men det har nu kommit fram att man övervakat mail och telefonsamtal i år, utan att få fram ett enda bevis (att avlyssna mail tycks också ha varit förbjudet enligt österrikisk lag), personer har blivit spårade via sina mobiltelefoner på ett väldigt precist avstånd (bara några meter), man misstänkliggörs (och häktas) för att man förordat kryptering, och polisen har även använt intima och personliga detaljer från privatlivet (som man avlyssnat sig till) mot de gripna. Amnesty och Miljöpartiet (även i Sverige) har kritiserat polisen och de ansvariga politikerna. Om detta kan hända i Österrike, så finns det som jag ser det inget som skulle visa på att Sverige är ett dugg bättre. Speciellt inte om man ser till senaste tidens debatt kring FRA-lagen. En sammanfattning om läget i Österrike finns på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_en.php . En översikt över polisens övergrepp på http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_1_en.php .