Affiliate och mc-försäkringar – halvårsrapport

Minns ni mitt projekt i höstas där jag producerade en sketen sajt varje dag under hela november? Det blev webbar om ekonomi, poker, försäkringar och en massa annat. En som det har blivit lite snurr på nu under våren är en informationssida om mc-försäkringar. Inte så konstigt kanske nu när det är hög tid att ställa på motorcykeln och då gärna också med en tillhörande försäkring.

Passar på att vara helt öppen med det här projektet då det tidigare kommit önskemål om mer siffror. Vi får väl se om jag lockar in konkurrenter i nischen, vilket så klart skulle vara negativt för mig, eller om jag kan hitta samarbeten med liknande sajter eller försäkringsbolag i och med att jag kör med öppna kort.

Online i sju månader

Sajten har varit igång sedan den andra november men det är under de senaste vårmånaderna som det blivit lite trafik från sökmotorerna, precis som jag anade då jag körde igång mitt i vintern.

Mcforsakring.nu rankar bra i Google på sökord och termer som “mc försäkring“, “mc-försäkring” och “försäkring mc“. För webbplatsen är det här väldigt relevanta sökord och det är inget snack om saken att de som tittar förbi är på jakt efter en försäkring till sin motorcykel.

Nu 100 unika besökare dagligen

Nedan presenterar jag statistik från Statcounter över antalet unika besökare för hela april, som synes blev det ordentlig fart i slutet med drygt 100 unika besökare dagligen. Den kraftiga ökningen är en kombination av att jag bättrat på mina placeringar i sökresultatet samtidigt som det naturligtvis är högsäsong att teckna mc-försäkringar.

Dåligt med affiliateprogram för mc-försäkringar

Jag har finkammat affiliatenätverken efter lämpliga program där jag kan tjäna pengar på att förmedla mc-försäkringar men utbudet är dessvärre obefintligt. Bilförsäkringar och hemförsäkringar finns men direkt då det kommer till att försäkra motorcyklar är det stopp. Det närmaste jag kommit är att vidarebefordra mc-åkarna till Insplanet som är en jämförelsetjänst för försäkringar, även för motorcyklar som tur är.

Insplanet finns hos affiliatenätverken Tradedoubler och Adtraction och erbjuder 8 respektive 10 kronor för en förmedlad förfrågan, eller lead som det heter. Jag kör så klart via Adtraction och har i dagarna lyckats förhandla upp provisionen till 15 kronor.

Nedan en sammanställning över antalet leads under april. En kraftig ökning i slutet av månaden så klart tack vare trafikökningen. Totalt förmedlade jag 85 mc-försäkringsintressenter till Insplanet under april och för det fick jag 975 kronor i provision. Sjukt kasst är väl bara förnamnet.

Vad händer härnäst

Tittar man på projektet som helhet får man väl se det som lyckat. Fina sökmotorplaceringar och en konverteringsgrad på 5,5 procent (85 leads / 1533 unika besökare) under april månad är bra. Tyvärr är försäkringsbolagen dåliga på att marknadsföra sina mc-försäkringar via affiliatenätverken och tappar således en hel del kunder och jag provision.

Det finns redan försäkringsbolag som marknadsför sig via affiliatenätverken men de har missat att ta med mc-försäkringarna trots att de finns med i portföljen. Trygg-Hansa via Tradedoubler är ett exempel, de ger bara provision för bilförsäkringar, 200 kronor. Jämför det med de 15 kronor jag får via Insplanet! Nu är det skillnad mellan en sale och en lead så klart men att det finns pengar att hämta i försäkringssvängen är uppenbart.

Mitt mål nu är att försöka få försäkringsbolagen att marknadsföra sina försäkringar för motorcyklar via affiliatenätverken alternativt sälja annonsutrymme direkt på mcforsakring.nu. Lyckas jag med det ska jag göra som polare Peter gjorde tidigare i veckan, köpa mig en Honda Fireblade av senaste modell.

This entry was posted in Webbprojekt and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.