Mitt affiliateår 2008

Anton Johansson har sammanställt en lista över svenska affiliatebloggar och önskar även mer läsning om affiliatemarknadsföring från oss i Sverige som arbetar med det. Det finns så klart väldigt många bra engelska affiliatebloggar men jag håller med Anton att det skrivs väldigt dåligt om branschen i Sverige, framför allt från oss som arbetar som publicister.

Självklart antar jag utmaningen från Anton att börja skriva mer om ämnet och tänkte till att börja med försöka mig på att summera hur jag arbetade med affiliatemarknadsföring under 2008. Men först en tillbakablick.

En historisk sammanfattning

Förra året blev året då jag kom igång med affiliatemarknadsföring på allvar trots att det är snart tio år sedan Tradedoubler drog igång sin verksamhet i Sverige. Jag startade ett konto hos Tradedoubler i krokarna kring millennieskiftet då jag var runt sexton år och slutat försörja mig på att sälja jultidningar, fröpåsar, julkort, jonglerat mot betalning i ett gathörn och allt vad det nu var.

På den tiden drev jag ett par webbplatser om papper-och-penna-rollspel (lägg märke till affiliateannonserna via Tradedoubler) och därefter i början på 2000-talet ett par hårdvarurelaterade webbar. Dessa är sedan länge begravda, på gott och ont för er som har koll på SEO och åldersparametern.

Apropå reklamen från Tradedoubler på rollspelswebben. Det var på den tiden klickersättningar var hett och de pizzapengar man tjänade var kanske inte helt ärliga alla gånger. Det mesta var med största sannolikhet “kompisklick”, ip-nummer-hack och sånt fjant.

Den ena domänen från den tiden, helt orelaterad för ämnet, är återanvänd och en del av ett domänåldersexperiment med inriktning på sökord och söktermer som bilförsäkring och låna pengar. Gamla Techsweden med hårdvaruinriktningen ligger sedan länge hos internetarkivet, likaså PCfunny där även interneträven TDH var med på ett hörn.

Vid den här tiden var affiliateannonseringen i sin linda och det var mestadels annonsering och redaktionella texter i utbyte mot datorhårdvara som var modellen. Jag gick i gymnasiet och kunde lägga pengarna på pizza istället för datorer med andra ord. Ungefär som nu alltså så det behöver ni inte kommentera.

Satsning mot affiliate

Åren rullade under första halvan av 2000-talet och affiliate var inget jag tjänade några stora pengar på, någon eller ett par tusingar om året på sin höjd. Jag gick i skolan, gjorde lumpen och arbetade med webbutveckling som anställd. Först i slutet av 2007 började jag kolla mer på affiliatemarknadsföring och dess möjligheter. I kombination med att jag hade ganska god koll på sökmotorer och sökmotoroptimering förstod jag att det var värt att i alla fall prova på affiliate.

Det var alltså i början av förra året som jag började med att marknadsföra företag och produkter via affiliatenätverken på allvar genom att skapa nischade webbplatser inom främst resor och ekonomi. En semester i Tunisien som jag bloggat en del om, och också fått fin cred för, resulterade i en reseguide om Hammamet och under året registrerades det en hel del domäner och producerades webbplatser om både det ena (mc-försäkring) och det andra (Björn Gustafsson).

Det tog ungefär ett halvår innan det började rulla vilket går att utläsa av diagrammet nedan. Procentuellt räknat är det en uppryckning från året innan, inte så konstigt kanske om man tänker att jag knappt hade några affiliateinkomster alls under 2007. Tänk också på att det med inkomster även kommer utgifter…

Lite mer statistik

Grovt räknat har jag väl ungefär 50 webbplatser inriktade mot affiliate inom olika nischer men, som sagt, med fokus på ekonomi, resor och försäkringar. Många håller en dålig kvalitet men det sker förbättringar och uppdateringar löpande, framför allt inom de nischer jag satsar extra på.

Då jag körde mitt novemberrace i slutet av förra året och producerade en webb dagligen blev det så klart kvalitativa brister men samtidigt fick jag fram några guldkorn som jag satsat vidare på. Ett antal ska få gro ytterligare innan de hottas upp till något bra och inte bara ligga kvar som skräp i sökmotorernas toppar.

Utöver de 50 renodlade affiliatewebbarna har jag så klart andra webbplatser med affiliatereklam. Exempelvis tjänsten för att skapa namninsamlingar som jag skrivit en hel del om tidigare och en tjänst för att köpa, sälja och byta annonsutrymme på webben.

Min framtid som affiliate

Från det att jag började med affiliate seriöst i slutet av 2007 har resultatet varit positivt och även om det är en omöjlighet att öka procentuellt lika mycket från år till år så finns det goda möjligheter att höja nivåerna ytterligare även fortsättningsvis så klart. Det gäller bara att välja rätt nischer och arbeta hårt. För även om många tycks tro att det är en glidartillvaro att arbeta med affiliatemarknadsföring med allt snack om passiva inkomster som flödar in på bankkontot, feta checkar från staterna och liknande så krävs det många timmars planering, funderande, producerade och sökmotoroptimerande för att nå resultat. Sedan är det självklart att det kan rulla pengar samtidigt som man sitter på isen och pimplar röding. Internet finns ju kvar även om man själv slår igen locket på laptopen. Men utan underhåll och ständigt uppdaterande i konkurrensutsatta branscher blir du snabbt omkörd.

Under det här året blir det mer fokus på att producera nya webbplatser inom hårt konkurrensutsatta nischer vilket gör att mycket arbete ligger på kvalitet och att skapa bra och användbara tjänster. Ett exempel som påbörjats är en samlingsplats för svenska bloggar om betting. Spel är en extremt konkurrensutsatt bransch som kräver att man arbetar långsiktigt med kvalitet och ett bra innehåll för att lyckas.

Webbplatsen om betting lanserades i slutet av förra året och ser för närvarande ut som skit och bjuder inte på så mycket mer än just indexering och presentation av blogginlägg från svenska bettingbloggar. Däremot ägnade jag hela förmiddagen idag åt att skriva ihop en utförlig arbetsorder till min samarbetspartner i Indien som ska ta fram en ny design och layout inför en nylanseringen här under sommaren. Det kommer att bli grymt med en mängd fräsiga funktioner. Till alla bettingfantasters stora förtjusning förhoppningsvis. Rent SEO-mässigt ligger fokuset så klart på just ordet betting och om detta projekt lär det skrivas mer om här i bloggen under året för den som är intresserad.

Jag har också under året planer på att utöka mitt nätverk av reseguider och även där fokusera mer på kvalitet. Fick nyligen levererat ett par designer som kommer att användas för kommande guider till skillnad mot tidigare då jag plockat färdiga mallar för WordPress.

Sammanfattning

Dags att sammanfatta ytterligare ett på tok för långt blogginlägg där jag har satt en URL på mina tankar, för att återkoppla till ett bra blogginlägg från Disruptive. Förhoppningsvis känner många igen sig i det jag skriver men framför allt hoppas jag att inlägget inspirerat andra, som inte redan gjort det, att prova på affiliatemarknadsföring. Konkurrens är ofta stimulerande så länge det inte handlar om betting för där har konkurrensen gått genom taket för länge sedan. Det hindrar dock inte mig.

Jag avrundar här men räkna med mer läsning om affiliatemarknadsföring här i bloggen. Kom gärna med förslag i kommentarerna om ni vill att jag ska rikta in mig på något speciellt att blogga om inom affiliate.

Andra som bloggat om affiliatemarknadsföring efter Anton Johanssons uppmaning i bloggposten om svenska affiliatebloggar

This entry was posted in Affiliatemarknadsföring and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.