Så här går det ihop

Inspirerad av Johans inlägg, Min digitala vardag, kände jag att det var ett bra uppslag till en egen bloggpost med ett liknande tema. Johan fokuserar på hårdvara, jag gör här en combo och presenterar alla de verktyg (både mjukt och hårt) jag använder för att livet och arbetet över huvud taget ska fungera och synkronisera på ett fungerande sätt.

Min assistent OmniFocus

OmniFocus är en programvara till Mac, iPhone och iPad som bygger på GTD-metoden (Getting Things Done) och hjälper till att planera både arbetet och det övriga livet på ett sätt som avhjälper stress. Oavsett om det handlar om inköp av mjölk till morgonkaffet eller uppföljning av ett projekt så ser OmniFocus till att det blir utfört när det ska vara utfört.

Blir jag uppringd en fredag eftermiddag och samtalet avslutas med att jag ska återkomma på tisdag så knappar jag in detta som en task och sätter förfallodagen till tisdag. Med snabbkommando går inknappningen på max fem sekunder och därefter släpper jag hela ärendet för tillfället. På tisdagens agenda dyker sedan detta upp för verkställande.

Jag kan utan att överdiva säga att OmniFocus håller mig vid liv. Denna underbara programvara är som en pacemaker för livspusslet.

OmniFocus

Strukturerad utveckling med Pivotal Tracker

Adrecord utvecklas löpande med ny funktionalitet och förbättringar av befintligt system. Sedan vi började använda Pivotal Tracker för att planera, prioritera och följa upp all utveckling har jag kunnat släppa stora delar av hanteringen för att instället låta den webbaserade programvaran ta hand om detta. Pivotal Tracker bygger på en agil utvecklingsprincip med storys och iterationer där funktioner och releaser läggs in, poängsätts, prioriteras, levereras och bockas av.

Pivotal Tracker

Enbart äpplen

För snart två år sedan slarvade jag bort min mobil, men inget ont som inte har något gott med sig som man brukar säga. Min osmarta Nokia ersattes av en iPhone 3GS och helt plötsligt var jag riktigt mobil med e-post och webbläsare på fickan. Apple vet hur man gör och därav ingår nu även en MacBook Pro och en iPad i arsenalen.

Så vad vill jag säga med detta förutom att jag förts in i Apple-träsket totalt?

Det allra bästa med Apples hårdvara all den mjukvara (ofta i smidigt appformat) som finns och synkroniserar mellan enheterna. Inget krångel där allt bara fungerar och låter användaren fokusera på det som är viktigt, arbetet.

Visst, Apples produkter håller bra kvalitet och spelar i en egen liga designmässigt och för vissa är det helt avgörande. Även om man bara kollar Facebook, sexchattar och betalar räkningar. Borstat aluminium med ett vitt tuggat lysande äpple säljer.

En arbetande livsstil

Jag lever ju mitt liv digitalt och arbete och fritid flyter ihop i en enda stor process. Omgivningens syn på det hela är att jag jobbar jämt. Visst jag jobbar mycket, är nästan alltid tillgänglig och knegar inte enbart på kontorstid. Se det så här, jag är arbetslös (inga fasta 8-17 även om jag oftast är på kontoret den tiden) men jag har en arbetande livsstil, precis som Joakim Jardenberg (rekommenderad bloggpost om femdagarsveckan).

Att skicka iväg ett mail eller planera kommande vecka i OmniFocus går faktiskt att kombinera med parkhäng, extra njutbart blir det med en bär… eehh… iPad.

Man får vara som man är när det inte blev som det var tänkt…

iPad i parken

Är jag färdig med min effektivisering nu? Är den ultimat? Absolut inte. Mycket kan bli bättre, fler processer kan sättas och dåliga rutiner kan bättras. Hemligheten är att fortsätta nöta och förbättra det som inte känns 100 procent rätt på ett eller annat sätt.

Övriga mjukvaror jag inte klarar mig utan

 • Googles Gmail via webbgränssnitt för mail. Funderar på att börja synca och jobba i Apples Mail.
 • Googles Calendar synkad med Apples iCal.
 • Smultron för anteckningar, undersöka filer och enklare programmering.
 • Coda för enklare programmering och FTP.
 • LibreOffice för kalkyler och ordbehandling, har inte hunnit testa Apples egna varianter ännu. Men har tagit hem Numbers och Keynote till iPad.
 • TweetDeck på Macen och Twitters egna på iPad och iPhone.
 • Dropbox för att synka filer mellan enheter och alltid nå filer via webbläsaren.
 • ScreenFlow för att spela in screencasts. Grymt smidigt i sann Apple-anda!
 • Alfred för snabb och effektiv sökning på Macen.
 • Runkeeper för att hålla koll på träningen. Antagligen den viktigaste programvaran av dem alla för att bli stimulerad till träning. Utan hälsa orkar man inte med att prestera på topp. Här har jag fortfarande mycket att jobba med och en förbättring här innebär att allt annat förbättras på köpet.
 • Evernote har jag precis börjat använda och mycket pekar på att det blir en succé i stil med OmniFocus.
This entry was posted in Företagande and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.