Två dagar med SQL och rapporter

Igår rapporterade jag om att jag för tillfället arbetade med att hitta ett vettigt rapporteringsverktyg för att ta fram rapporter från en databas, i det här fallet MySQL men förfarandet är detsamma oavsett vilken databas det handlar om. Marknaden för den här typen av verktyg verkar vara relativt liten och med en stor aktör som det tipsas om flitigt runt om på nätet, QLR Manager där QLR är en förkortning av Query, Layout and Report. Efter att ganska snabbt ha sållat bort övrigt utbud som mestadels bestod av mindre aktörer med sunkiga program och kopior av QLR Manager eller program som installeras lokalt på den egna datorn bestämde jag mig för att satsa fullt ut på det här verktyget där programvaran körs direkt på servern med gränssnittet i webbläsaren.

Installationen var lite speciell och min första kontakt med PHP-filer där källkoden är skyddad och en licens krävs för att kunna köra filerna i webbservern. Med anledning av detta behövdes först Zend Optimizer installeras på servern innan QLR Manager kunde installeras. Enligt vanlig rutin testade jag programvaran lokalt först på min dator innan jag installerade den på en “riktig” server och här förlorade jag några timmar på ett struligt problem som automatiskt löste sig på servern. Problemet var att jag inte kunde välja att hämta data från flera tabeller i databasen samtidigt vid skapandet av rapporter. Varför det blev fel på detta när jag körde lokalt har jag ingen aning om, inte ens Google kunde vägleda mig till en lösning. Här slet jag mitt hår innan jag fick den brillianta idén att testa på servern.

Efter installationen och med en “istoppad” 30-dagars testlicens var programmet igång och här började så klart nästa utmaning, att förstå programmet och alla dess funktioner. Tack vare en utmärkt manual och lite känsla har jag nu efter många timmar lyckats med få en bra överblick av programmet och kan nyttja de flesta funktionerna samt skapa grymma(?) rapporter. Nu återstår att kund blir nöjd och själv kan skapa de rapporter som behövs i verksamheten.

Två arbetsdagar med detta har gett resultat och den här typen av verktyg kommer jag garanterat ha nytta av i framtida projekt. Programmet finns i flera versioner där den största varianten kostar ett par tusingar. Värt varenda krona istället för att själv sitta och koda SQL-frågor och presentera dessa med PHP och HTML/CSS varenda gång. Här kan man dessutom med ett par musklick få rapporterna i alla möjliga format utöver standardpresentationen i webbläsaren, till exempel PDF och Excel. Rapporter kan även integreras på webbsidor och skickas ut via e-post.

Finns hur många användningsområden som helst egentligen. Om jag nu hade haft en e-butik till exempel kunde jag få en schysst PDF mailad till mig på förutbestämda tider med orderhistorik. Allt detta går givetvis att lösa på traditionell “kodknackarväg” men med QLR Manager blir det gjort i en handvändning. Dags för lite vila med tv-tittande och mat innan nya tag tas med något annat spännande projekt.

This entry was posted in Webbprojekt, Webbutveckling and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.