Guide: Tagga inlägg i Google Reader och visa via plugin till WordPress

För ovanlighetens skulle tänkte jag bidra med en guide för att visa utvalda inlägg från Google Reader på en blogg eller webbplats baserad på WordPress.

Taggar är hemligheten

I Google Reader finns något som kallas ”Delade objekt” med tillhörande RSS-flöde men har man behov av att dela upp inlägg ytterligare och skapa flera specialanpassade RSS-flöden passar taggningsfunktionen alldeles utmärkt. Här kan man tagga inlägg och skapa flera specialanpassade flöden, kanske efter olika ämnen eller målgrupper. Ett smidigt sätt för att skicka ut rekommenderad läsning till olika kanaler helt enkelt.

Börja med att tagga några inlägg i Google Reader. Det görs i foten på varje inlägg, bilden nedan illustrerar detta.

För att komma åt RSS-flödet för vår nya tagg ”mintagg” går vi till sidan för att hantera prenumerationer och sedan till fliken ”Mappar och taggar”. För att taggens RSS-flöde ska kunna användas måste det göras offentligt genom ett klick på RSS-ikonen.

Vidare klickar vi på länken intill för att visa den publika sidan för taggen för där hämta ut adressen till RSS-flödet som vi kommer att använda längre fram.

WordPress-plugin för att visa RSS-flöde

Ett smidigt plugin till WordPress för att lista ett RSS-flöde i exempelvis ”sidebaren” är KB Advanced RSS Widget och det måste vi ladda hem, ladda upp och aktivera i vår WordPress-installation. Det tar jag inte upp i den här guiden.

Anpassa flödet via FeedBurner och konfigurera WordPress-plugin

Lite omständigt måste vi tyvärr köra RSS-flödet via FeedBurner för att få en formatering som fungerar i pluginen. Kanske finns det smidigare lösningar på detta? Om inte, gör enligt nedan.

  1. Skapa ett konto på FeedBurner eller logga in om du redan har ett.
  2. Lägg till adressen för flödet.
  3. Deaktivera “BrowserFriendly” och “SmartFeed” under fliken “Optimize”.
  4. Konvertera flödet till RSS 2.0 under ”Convert Format Burner” som finns i vänstermenyn, även det under fliken “Optimize”.
  5. Nu är flödet klart att användas.

Det är alltså flödet från FeedBurner som skall användas tillsammans med WordPress-pluginen vi tidigare installerade.

Har ditt WordPress-tema stöd för widgets finns det nya pluginet med där och det ska räcka med att ange adressen till flödet från Feedburner för att det hela ska rulla. Vill man ändra utseendet finns vissa inställningsmöjligheter direkt i widgeten och full anpassning kan givetvis fås om man redigerar PHP-filen för pluginen.

Har ditt tema inte stöd för widgets är det nog smidigast att fixa stöd för det eller läsa vidare i instruktionerna för pluginen om hur man lägger in det manuellt direkt i temat.

Slutsats

Som kanske bekant håller jag på med en ny webbplats till mitt företag och där vill jag rekommendera kunder och andra om bra läsning från bloggosfären. Vad passar då inte bättre att tagga inlägg direkt i Google Reader med taggen “elmeta” och att de då vips dyker upp på min webbplats för företaget? Skitsmidigt! Dessutom kan jag ha flera taggar och flera olika flöden som jag kan presentera och använda hur jag vill.

Det kanske finns smidigare sätt en just det som beskrivs här och då tar jag gärna emot tips i kommentarerna. Hoppas att jag varit pedagogisk nog, fråga annars om något är oklart!

This entry was posted in Guider and tagged , , , . Bookmark the permalink.